Avoin kulttuuri

Avoin kulttuuri on osa monia avoimia liikkeitä, mukaan lukien Avoin lähdekoodi, Avoin tiede ja Avoin tieto, ja se kattaa kulttuurinäkökulmaa perintönä sekä nykyajaisena luovuutena. "Avoin" käsite on palvellut erilaisia tarkoituksia monilla aloilla, ohjelmistoista tieteelliseen viestintään, tutkimukseen ja koulutukseen, tieteeseen ja kulttuuriin. Yleisesti ottaen käsite "avoin" näillä aloilla viittaa usein "tuotu saataville" ilman uudelleenkäyttöä rajoittavia taloudellisia, teknisiä tai oikeudellisia rajoituksia.

Kulttuuriperintösektorilla ei ole tällä hetkellä yksimielisyyttä selkeästä avoimen kulttuurin määritelmästä, mutta yleisesti ottaen ollaan yhtä mieltä siitä, että kulttuuriperintöorganisaatioiden tulisi tarjota mahdollisimman avoin digitaalinen pääsy kokoelmiinsa. Yksi avoimen kulttuurin keskeisistä periaatttesista on, että vapaasti jaettavien teosten digitaaliset jäljennökset on asetettava saataville ilmaiseksi ja rajoituksetta.

Avoin kulttuuri hyödyntää digitaalista teknologiaa, verkkoa, avointa lisensointia ja julkista verkkotunnusta tarjotakseen vapaan ja avoimen pääsyn kulttuuriperintöön ja mahdollistaakseen sen uudelleenkäytön. Avoin kulttuuri voidaan kuvata digitaalisen kulttuuriperintöaineiston jakamiseksi verkossa mahdollisimman vähäisin tekijänoikeusrajoituksin. [1]

  1. Unit 5: Creative Commons for GLAM | Creative Commons Certificate for Educators, Academic Librarians and GLAM certificates.creativecommons.org.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search